Så väljer du rätt barnvagn

Barn i barnvagnar

För att kunna ta sig runt även efter att man fått barn är en bra barnvagn viktig. Eftersom det finns en uppsjö av olika modeller, kan man få något som passar perfekt till ens livsstil. Var man bor spelar också roll, om man bor i lägenhet utan hiss eller i hus.

Många tycker om att skaffa en barnvagn som man kan använda i flera år. En duovagn, till exempel, har en separat liggdel och sittdel. När babyn är nyfödd använder man liggdelen, den är rymlig och man har plats för att bädda ner det lilla knytet. Denna typ av vagn passar bäst om man inte behöver lyfta av tillsatsen och bära den.

En kombivagn är något liknande, men här sitter ofta liggdelen fast uppepå sittdelen. Vagnen blir därför lite tyngre eftersom man har fler delar. Å andra sidan är det lättare att bara lyfta ur liggdelen om man vill bära den. En variant på denna lösning är att ha en sittvagn eller kombivagn med mjuk- eller hårdlift. Det viktiga är att babyn ligger plant och stadigt, speciellt om man är ute under längre perioder. Vilken sorts liggvagn eller lift man väljer beror även på vilken årstid barnet föds. Små barn är känsliga för den yttre temperaturen. På vintern behöver en nyfödd baby mycket värme, medan på sommaren är det tvärtom.

Har man två små barn samtidigt behöver man ofta en syskonvagn. Dessa kallas ibland för tvillingvagn, men det beskriver egentligen inte korrekt denna typ av vagn. Man kan nämligen välja vilken typ av insats man vill använda för de olika vagnarna. Detta gör att man kan ha en sittvagnsinsats på den ena, samtidigt som man har en liggvagn på den andra. Med andra ord är det en mycket bra lösning också om det är ett par år mellan barnen.

Bor man i stan kan en sulky eller cityvagn göra det lättare att promenera. Dessa är lite mindre än andra vagnar, och hjulen klarar inte av snö lika bra. Men de fungerar alldeles utmärkt för att promenera. Många aktiva föräldrar tycker om att använda en trehjuling. Den väger inte lika mycket som en traditionell barnvagn och är smidigare att hantera. Den kan dock upplevas som lite vinglig, det är normalt när det bara finns tre hjul.

Med andra ord ska man tänka efter hur man kommer att använda sin barnvagn innan man köper den. Alla familjer har sina egna situationer och behov, men det finns alltid en barnvagn som passar bra.