Olika typer av bilstolar för barn

Babyskydd i bilen

Förutom att det är lag på att barn ska sitta i någon form av bilstol, är alla föräldrar intresserade av barnens säkerhet. De ska sitta ordentligt fast ifall något skulle hända. Beroende på ålder och längd, finns det ett stort utbud av bilbarnstolar att välja mellan.

Samtidigt vet man som förälder hur jobbigt det kan vara att få fast ett motsträvigt eller mycket litet barn. Därför väljer man gärna en anordning som är lätt att fästa, så man kan få in barnen så smidigt som möjligt i bilen. En del bilbarnstolar för små bebisar kan lyftas ur, direkt från bilen till barnvagnen. Detta kan vara praktiskt om bebisen sover, till exempel.

Andra bilstolar är tänkta för flera åldrar, man köper en när barnet föds och kan sedan ha samma stol i flera år. Många använder dock först ett babyskydd, som är anpassat till små barn som inte kan hålla huvudet uppe själva. Babyn spänns fast med eget bälte, och bilens bälte spänner fast stolen. När barnets huvud sticker upp ovanför babyskyddet är det dags att gå över till själva bilbarnstolen. Bebisar bör sitta med ansiktet bakåtvänt i bilen. Man ska också se till att koppla bort krockkudden där barnet sitter.

När barnet blivit stort nog att sitta direkt i stolen, är det dock bäst att fortsätta sitta bakåtvänt. Man rekommenderar inte att vända den framåt förrän vid cirka fyra års ålder. De flesta barn tycker dock om att se ut under resan, så man får överväga vad som är bäst. Vartefter barnet växer, flyttar man axelbältet högre och högre upp. Vissa stolar kan även justeras på bredden, så barnet sitter bekvämt men ändå stadigt.

Innan barnet har vuxit färdigt kan det börja använda det vanliga bilbältet, genom att sitta på en bälteskudde eller i en bältestol. I en bältestol har man den fördelen att stolen skyddar nacken och ryggen, genom att den är anpassad till barnets mindre kropp. Det är viktigt att sätta fast bilbältet på rätt sätt runt stolen så det skyddar ordentligt vid en kollision.

En bra kombistol kan användas upp till cirka åtta års ålder. Naturligtvis kan det variera lite, beroende på hur lång barnet är. Babyskyddet bör inte vara mer än fem år gammalt, men en stol brukar hålla bra i upp till åtta år. Så även om det kan kosta lite att köpa allt nytt när man får barn, är det väl värt att satsa på en ordentlig bilstol.