Bär ditt barn på rätt sätt

Pappa med bärsele

Det finns flera olika anledningar till varför man väljer att bära sitt barn. Dels är det praktiskt, speciellt när man vistas på platser där det är svårt att ta sig fram med barnvagn. Vare sig man är ute i skogen, på en flygplats eller helt enkelt ute och shoppar, är det smidigare att bära barnet själv. En annan anledning till att man vill ha barnet nära kroppen är den kontakt och kommunikation man därigenom får med sitt barn.

Men de flesta vill inte bara bära barnet i armarna. Det kan vara farligt, risken för att tappa barnet finns alltid där. Men det är också opraktiskt. Man behöver ha armarna fria till att bära skötväska och allt annat man behöver. Med en bärsele, eller liknande, sitter barnet bra, samtidigt som man har händerna fria.

De senaste åren har bärsjalar blivit populärt. Dessa är ofta flera meter långa tygstycken som man sveper runt sin kropp, där barnet sitter tryggt inuti. Redan som nyfödd kan man bära sitt barn i en bärsjal, det är även möjligt att amma med dem. En del tycker att vissa är lite komplicerade att knyta, men det finns flera varianter som man kan välja mellan. Både föräldernas och barnets rygg mår bra av en bärsjal, där barnet sitter tätt intill personens kropp.

Ett lite enklare alternativ är en bärsele. Även här finns det flera alternativ. En riktigt enkel bärsele passar bäst om man bara ska bära mycket korta sträckor, till exempel från parkeringen och in i huset. Om man ska bära lite mer, bör man investera i en ergonomisk bärsele. Dessa har ofta höftbälte för avlastning och tillräckligt med stöd också för babyns rygg och höfter. För riktigt små barn kan man använda ett speciellt nackstöd. Vanligtvis kan man ta av och på sig dem med en hand, så man kan stödja babyn med den andra.

Vartefter som barnet växer och blir tyngre kan det vara lättare att använda sig av en bärstol på ryggen. Även många bärselar och bärsjalar kan användas på ryggen. Om man går i skog och mark är detta ett bra alternativ. Man ska välja en bärstol som lätt kan anpassas till både barnets längd och förälderns kroppsbyggnad. Om den kan stå stadigt på marken, med barnet sittande i, är detta ett plus när man rastar. I princip kan man bära barnet tills det blir så stort att det varken vill eller behöver det mer. Man utvecklar samtidigt en närhet till varandra på ett naturligt sätt.