Olika sorters skötbord

Mamma byter blöja

Det är viktigt att ha ett bra skötbord. Man kan naturligtvis byta blöjor på sängen eller soffan, men många tycker att det sliter på ryggen. Med ett skötbord går det snabbt och smidigt att byta blöja, utan att man behöver böja för mycket på sig. Blöjbyte ska inte vara för jobbigt, det kan istället vara ett bra tillfälle att gosa med den lille.

Bland det lättaste är att ha ett golvskötbord, gärna med hyllor under där man kan förvara allt man behöver för att ta hand om babyn. Det finns fina, stadiga skötbord i trä som matchar den övriga inredningen i barnkammaren. Andra är lite enklare i sin utformning, men lika praktiska. Vill man hellre ha lådor under, som en byrå, finns även det. Ibland kan man justera höjden på skötbordet, med flera olika höjder. Vissa skötbord kan senare förvandlas till ett skrivbord eller en soffa, när barnet har blivit för stort för blöjor.

Man kan också ha ett badkarsskötbord. Detta är ett skötbord som man sätter över badkaret, de brukar passa på de flesta standardbadkar. Det är behändigt att vara nära duschen, och man utnyttjar även ett annars tomt utrymme. För de som har liten plats kan ett väggskötbord annars vara lösningen. Även om man har litet badrum, finns det ofta plats på väggen. När man inte använder det fäller man bara upp det. Ett flertal har en liten hylla inuti där man kan ställa flaskor och blöjor.

Har man inte plats i badrummet heller, kan ett sängskötbord vara lösningen. Man sätter det rätt över spjälsängen, och behöver därmed inte ha några fler möbler i rummet. När man inte använder det kan det lätt lyftas ner, eller så låter man det bara sitta kvar vid fotändan.

Vilket skötbord man än väljer så behöver man en skötbädd. Helst ska det vara tvättbart, eftersom små olyckor ofta sker. Har man inte så mycket val när det kommer till själva skötbordet kan man lätt skapa en personlig skötbädd. Speciellt om man använder ett begagnat skötbord, till exempel om man redan har barn, kan det vara kul att byta ut tyget på skötbädden. Dels kan man matcha tyget med resten av inredningen, men framför allt får man en fräsch och hygienisk skötbädd.

Det blir många blöjbyten under ett barns liv, därför bör man se till att det går så smidigt som möjligt. När man väljer ett skötbord som passar in i hemmet, vare sig man har gott om plats eller inte, kan det göra stor skillnad för både föräldrarna och barnet.